Tweeverdienershypotheek in Tweede Kamer

woensdag, 11 januari 2012

In de gedragscode van bankenvereniging NVB en de normen van de NHG is per 1 januari 2012 opgenomen dat tweeverdieners met een laag inkomen meer kunnen lenen voor een woningaankoop. De AFM vindt die verruiming echter niet wenselijk en heeft aangekondigd hypotheken die op deze basis worden verstrekt, niet standaard als passend te beschouwen.

Drie PVV-Kamerleden en CDA-Kamerlid Blanksma hebben nu aan de ministers De Jager (Financiën) en Spies (Binnenlandse Zaken) vragen gesteld over het standpunt van de AFM over de verruiming van de hypotheeknormen voor tweeverdieners.

"In Den Haag maken we de regels en in Amsterdam (AFM & DNB) moet men daarop toezien", aldus Van Dijck. "Bent u het met de PVV eens dat de AFM moet toezien of de regels worden nageleefd en niet bepaalt hoeveel iemand maximaal mag lenen? Zo ja, hoe gaat de minister voorkomen dat banken, die de nieuwe regels naleven, worden gesanctioneerd?", luidt dan ook een van de Kamervragen.

Onlangs riep DNB nog starters op om zich juist op de huizenmarkt te gaan begeven omdat de huizen nu beter betaalbaar zijn.