Verruimde tweeverdienersnorm niet wenselijk

maandag, 9 januari 2012

Zowel in de gedragscode als in de NHG-voorwaarden is per 1 januari de Nibud-norm voor tweeverdieners opgenomen, die inhoudt dat voor het bepalen van het deel van het inkomen dat aan hypotheeklasten mag worden uitgegeven, een deel van het laagste inkomen bij het hoogste inkomen mag worden opgeteld.

De AFM heeft echter laten weten deze verruiming niet wenselijk te vinden.

In reactie daarop houden Obvion en Bank of Scotland vast aan de oude acceptatienormen. ABN Amro wil eerst overleg met de toezichthouder voor een besluit wordt genomen.

Net als Obvion zal ook Bank of Scotland bij nieuwe hypotheekaanvragen niet uitgaan van de verruimde woonquote voor tweeverdieners zoals die sinds 1 januari geldt volgens de Gedragscode Hypothecaire Financieringen en de Nationale Hypotheek Garantie.

De AFM heeft in de zomer van 2011 al duidelijk aangegeven aan de betrokken partijen hoe zij hierover dacht en geen voorstander te zijn van de aanpassingen (lees verruimingen) per 2012. Evengoed zijn marktpartijen hiermee doorgegaan. De verwarring had vermeden kunnen worden, zo lijkt het in elk geval (noot red. FACN)

lees ook:

Verruiming leencapaciteit niet altijd verantwoord
"Eén grote, onwerkbare puinhoop" volgens Jos Koets
Maximale hypotheek moet omlaag volgens DNB
Bericht 3 januari 2012 op AFM.nl