Handige en belangrijke hypotheek tips

Zelf een hypotheek afsluiten? Niet zonder de belangrijkste regels gelezen te hebben genomen. Tips voor het afsluiten van uw hypotheek.

Deze hypotheek regels zijn een prima basis voor het zelf samenstellen van uw hypotheek, het opvragen van hypotheek berekeningen of een hypotheek adviesgesprek.


Provisie betalen? Dat is bij wet verboden sinds 1 januari 2013!

U betaalt dus niet meer 1% afsluitkosten aan de bank maar een bedrag aan afsluitkosten aan de bemiddelaar.

Laagste hypotheekrente is niet zaligmakend
Hoewel een lage hypotheekrente natuurlijk leuk klinkt op een verjaardagsfeestje, moet de keuze van de hypotheek niet alleen hier op gebaseerd zijn. Iedere hypotheekvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Informeer goed naar de hypotheekvormen en laat u niet leiden door enkel een lage hypotheekrente. Meestal zitten hier nog wel wat haken en ogen aan.

Vergelijk hypotheekvormen
Het vergelijken van hypotheekvormen maakt het makkelijker een juiste keuze te maken. Een keuze die bij uw situatie past. Soms kan een bepaalde hypotheekvorm financiële voordelen hebben, in andere gevallen praktische voordelen.

Zet de voor- en nadelen van de verschillende hypotheekvormen op een rij en maak een gedegen, weloverwogen keuze.

Vergelijk hypotheekaanbieders
Met het vergelijke van alle hypotheekaanbieders kunt u een betre keuzen maken voor een bank of hypotheekadviseur of hypotheek bemiddelaar. Neem de tijd, zoek een hypotheekaanbieder die bij u past.

Daarnaast kan het verstandig zijn om uw huidige bank om een 2e of 3e offerte te vragen. Zij kunnen in sommige gevallen meer betekenen voor bestaande klanten dan voor nieuwe.

Let op de looptijd van de hypotheekrente
Overal ziet u ze verschijnen op interent, de laagste hypotheekrentes. Neem uw beslissing over het risico wat u wilt en kunt nemen en welke prijs u daarvoor wilt betalen. Bekijk of dit past bij de gekozen looptijd van de hypotheek met de vaste hypotheekrente.

Een hypotheek zonder BKR-toetsing? Niet doen
Iedere bonafide hypotheekverstrekker moet uw status toetsen bij het BKR. Een hypotheek zonder BKR-toetsing zal dus alleen worden verstrekt door een hypotheekverstrekker die niet werkt volgens de regels.

Sluit dus een hypotheek af met een BKR-toetsing of voorkom verdere problemen en sluit geen hypotheek af. De BKR-toetsing voor hypotheken is er om u als consument te beschermen tegen mogelijke financiële problemen.

Goedkope hypotheek extreem lage rente? Bestudeer de (verplichte) verzekeringen nauwkeurig
Goedkope hypotheken komt u ook overal tegen. Is het niet de hypotheekrente die erg laag is dan is het wel een verzekering die de hypotheek alsnog erg duur kan maken of administratiekosten die elke maand erbij komen of andere beperkingen.

Hoewel het meestal niet toegestaan is om verzekeringen verplicht te moeten afsluiten bij het afsluiten van een hypotheek, proberen sommige geldverstrekkers u met gekoppelde verzekeringen op te schepen bij het afsluiten van uw hypotheek. Wees hier waakzaak voor, ga bij uzelf te rade of de verzekeringen wel echt nodig zijn of niet al reeds worden gedekt door lopende verzekeringen.

Controleer de vergunning van de hypotheekverstrekker
U denkt dat u de perfecte hypotheekvorm heeft gevonden, een passende hypotheekrente heeft bedongen en de hypotheekverstrekker betrouwbaar is? Neem dan toch nog even de tijd om bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten) te kijken of de hypotheekverstrekker wel alle vergunningen heeft.

Uiteraard is dit niet relevant voor de grote bekende banken, maar het controleren van kleinere hypotheekverstrekkers of tussenpersonen kan wel nuttig zijn.

Bij terugval in inkomen en mogelijke betalingsproblemen, informeer direct de hypotheekverstrekker
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het zijn dat u tegen betalingsproblemen oploopt tijdens het aflossen van uw hypotheek. Wees dan proactief en informeer de hypotheekverstrekker over het probleem en de gewijzigde omstandigheden in uw situatie die dit veroorzaakt.

Bekijk ook de site van het NIBUD voor meer informatie over problemen met betrekking tot schulden en schuldsanering. Ook lokale instanties kunnen u verder helpen. Belangrijk blijft altijd, wees eerlijk over uw situatie; richting de hypotheekverstrekker maar ook tegenover andere instanties

Goedkope hypotheken blijven een illusie
Een huis kopen is al niet goedkoop, het financieren van uw huis met een hypotheek is dat evenmin. De hypotheeklasten horen realistisch te zijn. Is dit niet het geval, dan is het waarschijnlijk dat uw hypotheekverstrekker teveel risico neemt of er wellicht verzekeringen zijn afgesloten welke per saldo de hypotheek toch duurder maken.