Afwijkingen Aegon Hypotheek van Gedragscode

dinsdag, 28 juni 2011

Op 1 augustus 2011 gaat de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen in. AEGON conformeert zich voor leningen zonder NHG aan deze gedragscode. Voor leningen met NHG blijven we de Normen&Voorwaarden hanteren zoals de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen deze heeft vastgesteld.

Afwijking Aegon hypotheken ten opzichte van gedragscode

In de gedragscode is artikel 6 gewijd aan de leencapaciteit. AEGON wijkt op een aantal punten af van de mogelijkheden voor uitzonderingen zoals vermeld in de gedragscode.

Lid 3c: als de klant ondernemer is en geen vaste of bestendige inkomsten heeft, geldt het volgende. De gemiddelde inkomsten over de laatste drie kalenderjaren (voorafgaand aan het jaar waarin de hypotheek wordt geoffreerd of verstrekt) mogen worden meegeteld. AEGON voegt hieraan toe dat maximaal de nettowinst in het laatste kalenderjaar als uitgangspunt voor de leencapaciteit geldt.
Lid 6a: bij oversluiten mag de hypotheekverstrekker in bepaalde gevallen afwijken van de standaardregels. Deze afwijking accepteert AEGON niet.
Lid 6 b: energiebesparende voorzieningen. Als sprake is van energiebesparende voorzieningen mag er een extra hypotheek worden verstrekt. Er is echter nog geen concrete invulling over de mogelijkheden hiervan. Vandaar dat AEGON de afwijking vooralsnog niet accepteert.
Lid 7: maximale financiering op basis van onderpand. AEGON voegt hieraan toe dat de maximale financiering nooit meer bedraagt dan 125% van de executiewaarde. Verder stelt de gedragscode dat er kan worden afgeweken van de standaardregels. Bij AEGON geldt dit uitsluitend voor bestaande AEGON hypotheekklanten die een restschuld hebben uit de verkoop van een bij AEGON gefinancierde woning. Als de maximale lening in dat geval hoger is dan 104% respectievelijk 110% van de waarde van de woning dan moet het deel daarboven in maximaal 7 jaar annuïtair worden afgelost.
Elke aanvraag hiertoe wordt individueel beoordeeld.
Lid 8: : maximaal aflossingsvrij gedeelte. Er zijn drie uitzonderingen mogelijk, maar AEGON accepteert die niet.

Werkwijze Aegon bij invoering nieuwe gedragscode

Voor alle offertes zonder NHG die AEGON vanaf 1 augustus 2011 (opnieuw) uitbrengt is de nieuwe gedragscode van toepassing.

Meer informatie over de nieuwe Gedragscode:

Samenvatting nieuwe gedragscode 2011
Achtergrond en motivatie nieuwe gedragscode