Wijziging acceptatiebeleid ING Hypotheken

dinsdag, 25 juni 2013

Per 1 juli 2013 zal ING het Acceptatiebeleid, Beheerbeleid en NHG-beleid op een aantal punten wijzigen. Bijgaand wordt een kort overzicht gegeven van de belangrijkste wijzigingen.

Financieringslasten verhuurd onderpand
Bij het vaststellen van de lasten van de financiering wordt rekening gehouden met de financieringslasten van een verhuurd onderpand, ook als per saldo de huurinkomsten gelijk zijn aan de financieringslasten. Het salderen/wegstrepen van huurinkomsten en financieringslasten is niet toegestaan. Reden hiervoor is dat de huurinkomsten kunnen wegvallen en in dat geval de financieringslasten op het onderpand gewoon blijven doorlopen.

Bestendigheidsfactor
De bestendigheidsfactoren bij een zelfstandige/DGA worden opgenomen in het acceptatiebeleid. Hierover hebben we u op 31 mei jl. al over geïnformeerd. Om het acceptatie-inkomen van een zelfstandige/DGA te bepalen, wordt het ondernemersinkomen gecorrigeerd met een bestendigheidsfactor. Deze bestendigheidsfactor is vastgesteld op 0,9. Indien er sprake is van een startende zelfstandige/DGA (nog niet minimaal drie volledige boekjaren) bedraagt de bestendigheidsfactor 0,8.

Verduidelijking toetsing bij oversluitingen
Bij oversluitingen kan, onder bepaalde voorwaarden, gebruik worden gemaakt van de verruimingen in het Acceptatiebeleid (bijlage 3). Voor het toetsen op NAT zal worden toegevoegd dat de schuldenaren niet mogen wijzigen. Dit kan worden gecontroleerd aan de hand van het schuldrestbewijs van de lopende hypotheek.

Kluswoningen
Kluswoningen (panden met zwaar achterstallig onderhoud verkocht door gemeente of woningbouwcooperatie) kunnen niet worden gefinancierd bij de ING. De financiering van dergelijke panden is risicovol door de lange periode waarin de woning moet worden hersteld en de afhankelijkheid van de vaardigheden van de schuldenaar. Het is daarmee onzeker of en wanneer een waardestijging kan worden gerealiseerd. Daarnaast geldt dat deze panden vaak gedurende een bepaalde periode niet mogen worden doorverkocht. ING verstrekt daarom geen hypotheek op deze incourante onderpanden. Dit geldt zowel voor hypotheken met als zonder Nationale Hypotheek Garantie.