Hevige verwarring rond nieuwe hypotheekplannen

woensdag, 13 februari 2013

De nieuwe hypotheekregels die vandaag zijn gepresenteerd zijn hoogst verwarrend. Vereniging Eigen Huis is ontstemd over de blijvende onduidelijkheid en vraagt de minister om snel opheldering te geven. Het is in het geheel niet duidelijk hoe de nieuwe regels moeten worden toegepast en hoe ze een voordeel kunnen opleveren voor starters.

Het lijkt erop dat naast de hypotheek een tweede lening kan worden afgesloten tot maximaal 50% van de hypotheek. De koper leent daarmee extra geld om zijn hypotheeklasten te kunnen betalen. Zo financiert hij niet zijn woning maar zijn hypotheek.

De rente van deze tweede lening is niet aftrekbaar en zal fors hoger zijn als het geen hypotheek betreft. Bovendien staat deze extra leenmogelijkheid haaks op het streven om consumenten minder te laten lenen ten opzichte van de waarde van de woning.

Vereniging Eigen Huis ziet in de vanmorgen gepresenteerde hypotheekregels geen verbetering en is ontstemd over de verwarring die is ontstaan. De vereniging vraagt de minister daarom met spoed om een heldere uitleg en een voorbeeldberekening. (VEH)