Toezichthouder waarschuwde al over hypotheekrente

woensdag, 19 september 2012

De AFM heeft vandaag gereageerd op de uitzending van het consumentenprogramma Tros Radar, waarin de opslag van de hypotheekrente door banken onder de loep werd genomen.

De toezichthouder heeft in mei 2012 banken gevraagd terughoudend te zijn met de verhoging van de opslag bij hypotheken met een variabele rente. Bij deze hypotheken bepalen niet alleen de schommelingen in de marktrente het tarief dat de consument betaalt. Ook de opslag op deze rente kan op basis van de voorwaarden worden aangepast.

Bij het Meldpunt Financiële Markten van de AFM waren enkele tientallen meldingen, klachten en vragen van consumenten over dit onderwerp binnengekomen.

Hoewel banken inmiddels duidelijker communiceren over het bestaan van de opslag, kunnen consumenten onvoldoende inschatten binnen welke bandbreedte deze opslag kan bewegen op het moment dat ze een hypotheek met een variabele rente afsluiten.

Inmiddels heeft het ministerie van Financiën nieuwe regels opgesteld, die voorschrijven op welke manier aanbieders consumenten over dit rentetype moeten informeren.

Financiële instellingen behoren hun klanten volgens de huidige wet ook al duidelijke informatie te geven over hun financiële producten en diensten, zeker als het gaat om maatregelen die de maandlasten sterk beïnvloeden.


(bron: InFinance, "AFM waarschuwde al voor hypotheekrente")