Sparen voor verbouwing

maandag, 17 september 2012

Veel mensen sparen bewust. Voor een vakantie of een kleine buffer. Deze korte termijn doelen staan vaak scherp op het netvlies. Als het past binnen het budget dan zullen consumenten daar vaak zelf voor sparen. De lange termijn doelen zijn vaak veel minder vanzelfsprekend en al helemaal niet scherp op het netvlies.

Vroeger leende je gewoon extra geld

Twee tot drie jaar geleden waren de middellange doelen die verbonden zijn met de eigen woning, zoals verbouwen of repareren van de woning, eigenlijk helemaal geen issue voor klanten. Als er een onverwachte reparatie nodig of een verbouwing gewenst was, was het voor veel klanten het meest logisch om extra geld te lenen. Dit was bovendien vaak ook het beste advies vanwege de (stijging van de) waarde van de woning, de mogelijke aftrekbaarheid van de lasten en de slechts beperkte inbreuk op het maandbudget.

De wereld is veranderd

Tegenwoordig zit de wereld wel wat anders in elkaar. De woningwaarde geeft vaak geen ruimte om de bestaande hypotheek te verhogen. Het inkomen is ook lang niet altijd meer voldoende om succesvol een aanvraag voor een verhoging van de hypotheek te doen. Het is in deze tijd bovendien nog maar de vraag of meer te lenen nog wel het beste is.

Een gezonde financiële situatie geeft een goed gevoel

De tijd dat we allemaal konden 'leunen' op de waardeontwikkeling van de woning en daaruit dit soort zaken (en veel andere wensen!) konden financieren ligt echt achter ons. Is dit erg? Nee, helemaal niet. Maar het vraagt wel om een breder perspectief. Als actief wordt gewerkt aan een gezond financieel plaatje op de korte, de lange én de middellange termijn, dan houdt iedereen daar niet alleen een gezonde financiële situatie aan over, maar ook een goed gevoel!