Hypotheek met NHG en uit elkaar gaan

maandag, 20 augustus 2012

Relatiebeëindiging is niet zomaar reden voor kwijtschelding. Hier is vaak verwarring over omdat klanten hierover onvoldoende geïnformeerd zijn.

NHG constateert dat de groei van het aantal gedwongen verkopen steeds vaker voortvloeit uit relatiebeëindiging. Kwartaalcijfers van Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen laten dit zien.

Finale kwijting bij stoppen relatie?

De geldnemer krijgt alleen finale kwijting als er door relatiebeëindiging aantoonbaar onvoldoende inkomen of vermogen aanwezig was om de hypothecaire geldlening te continueren. Kan de geldnemer dit niet aantonen, dan verleent NHG geen finale kwijting.

Hebt u een hypotheek met NHG?

De klant moet relatiebeëindiging altijd aantonen met rechtsgeldige documentatie. Denk daarbij aan een echtscheidingsvonnis, overeenkomst beëindiging geregistreerd partnerschap of akte van verdeling. NHG controleert bovendien altijd de gemeentelijke inschrijving.

Bij de behandeling van verliesdeclaraties houdt NHG ook altijd rekening met het inkomen en vermogen van geldnemers.

Uitgangspunt daarbij is dat een geldnemer geen finale kwijting krijgt als hij over zodanig inkomen of vermogen beschikte dat betaling door NHG aan de geldgever voorkomen of beperkt had kunnen worden.