Hypotheek afsluiten zonder provisie neemt toe

donderdag, 15 maart 2012

Uit de AFM Consumentenmonitor blijkt dat 31 procent van de hypotheekadviezen nog wordt betaald in de vorm van provisie.

Uit het consumentenonderzoek onder 487 consumenten blijkt dat ruim een derde van de recent afgesloten hypotheken van een oversluiter is en een kwart van een starter. Voor in totaal 22 procent van de recente sluiters is een aflopende rentevastperiode reden voor een nieuwe hypotheek.

De AFM constateert een verdere daling in het aantal hypotheekadviezen op basis van provisie: 31 procent van de hypotheekadviezen door intermediairs gebeurt nu op basis van provisie. Twee jaar geleden werden nog zes van de tien hypotheekadviezen via provisie betaald.

Met het provisieverbod voor complexe financiële producten is deze beloningsvorm vanaf 1 januari 2013 voor hypotheken verboden.

Ondanks de veranderende betalingsmodellen voor intermediairs zijn er geen belangrijke verschillen van waar men de hypotheek afsluit, vergeleken met eerdere metingen in 2010 en 2011.

Vier van de tien sluit direct bij aanbieder, 35 procent via een tussenpersoon en 20 procent via een hypotheekwinkel.

"Ruim de helft maakt dus nog steeds gebruik van een tussenpersoon. Van deze groep weet een op de acht niet hoe zijn tussenpersoon beloond wordt. Van de sluiters via het directe kanaal weet 22 procent niet hoe zijn adviseur betaald wordt. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met de vorige meting", aldus de AFM.

Volgens de AFM doen consumenten wel zelf meer huiswerk.

Gemiddeld besteedt men 7 uur aan gesprekken met adviseur(s) om een keuze te maken voor de soort hypotheek en de aanbieder. Daarnaast stopt met nog eens 7 uur aan eigen tijd in onderzoek naar hypotheken. Eind 2010 was men 5,8 uur bezig met zelf informatie zoeken. (bron: VVP)

zie ook:

Handige en belangrijke hypotheek tips
Netto Hypotheek zonder 1% afsluitkosten en zonder provisie
Zelf hypotheek afsluiten zonder advies en zonder provisie