Renteverwachting vanaf 16 januari 2012

maandag, 16 januari 2012

De renteverlagingen door de ECB lijkenen nog niet direct tot een eind te zijn gekomen. Daarnaast heeft de ECB de liquiditeitsvoorziening stevig verruimd om het bankwezen te ondersteunen. Zo werd een eerste van de twee aangekondigde herfinancieringsoperaties met een looptijd van drie jaar uitgevoerd. Ook zijn eisen aan onderpand versoepeld en gaat de reserveratio omlaag van 2% naar 1%. Bij deze eerste driejaars operatie (21 december 2011) hebben de banken liefst EUR 487 miljard geleend (zoals altijd gaat dit tegen onderpand). Het overgrote deel daarvan hebben de banken in eerste instantie weer bij de ECB geparkeerd. De tweede herfinancieringsoperatie staat gepland voor eind februari.

Gezien genoemde ontwikkelingen is de verwachting dat de ECB de refi-rente in het eerste kwartaal verder zal verlagen naar 0,5%. Het huidige niveau van deze beleidsrente bedraagt 1%.

De renteverwachting op grond van het bovenstaande is, dat de komende twee weken de variabele hypotheekrente ongeveer gelijk zal blijven.

Hypotheekrenteverwachting voor de lange hypotheekrente (langer dan 1 jaar vast)

Tijdens de bijeenkomst van de ECB van deze week laste de ECB zoals verwacht een adempauze in, omdat de rente al in november en december van 2011 werd verlaagd. De inflatie zakt naar verwachting (over enkele maanden) duidelijk onder de 2%. Over 2011 bedroeg deze in Nederland 2,3%. Verder lijkt het dat de recessie in de eerste helft van 2012 aan zal houden.

De Nederlandse 10-jaarsrente is ook in de eerste twee weken van januari verder gedaald.

De schuldencrisis is verergerd en het pakket aan maatregelen die moeten worden ingezet om de problemen aan te pakken, wordt ingrijpender. De onzekerheid is toegenomen en zal langer aanhouden. Door het wantrouwen van banken om elkaar geld uit lenen stijgen de rentes voor het aantrekken van geld voor de gehele bankensector.

Op basis hiervan is de rentevrwachting voor hypotheekrentetarieven van perioden van 1 jaar en langer dat deze de komende twee weken gelijk zullen blijven dan wel licht zullen gaan stijgen.


Tijdelijk actie:
- € 699 bemiddelingskosten voor provisievrije aflossingvrije/annuiteiten/lineaire hypotheek
- € 999 bemiddelingskosten voor provisievrije hypotheek met meerdere hypotheekvormen
- € 225 voor een provisievrije risicoverzekering*


Rente verlengingsvoorstel ontvangen van uw eigen bank?
Vraag ons een GRATIS VERLENGINGSRENTE TEGENVOORSTEL!


Disclaimer:
Deze renteverwachting is een prognose, waarbij gegevens uit publieke bronnen, zoals Bloomberg, op zorgvuldige wijze in de analyse zijn verwerkt.

FACN, haar dochterlabels waaronder DGH, haar directeuren en haar medewerkers aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor onjuistheden in de gegevens of prognoses noch voor de consequenties van het al dan niet handelen op basis van de gepresenteerde renteprognoses en/of gegevens.