Renteverwachting 27 december 2011

dinsdag, 27 december 2011

Op 8 december jl. heeft de ECB de rente met 0,25% verlaagd naar 1,00%. De ECB verlaagde in november reeds de rente met 0,25%. Door de aanhoudende schuldencrisis in Europa neemt de economische groei in de Eurozone af en dreigt deze zelfs weer in een recessie terecht te komen (de vooruitzichten voor de economische groei zijn door het economisch bureau van de Europese Unie naar beneden bijgesteld). Vanwege deze dreiging, en ondanks het feit dat de inflatie boven de norm ligt, heeft de ECB de rente verlaagd. Eerder dit jaar verhoogde de ECB de rente tweemaal, uit vrees voor oplopende inflatie.

In het begin van december is de rust weer iets teruggekeerd in de aanloop naar de Eurotop van 9 december. Daarnaast kondigde de ECB een reeks aan van onconventionele maatregelen om het bankwezen van liquiditeit te voorzien.

De renteverwachting op grond van het bovenstaande is dat de komende twee weken de variabele hypotheekrente ongeveer gelijk zal blijven.

Hypotheekrenteverwachting voor de lange hypotheekrente (langer dan 1 jaar vast)

In de maand december is de 10-jaarsrente per saldo gedaald.

Beleggers zagen de Eurotop van 9 december steeds meer als de laatste kans om een voorstel van betekenis te lanceren waarmee de dreiging dat de eurozone uiteenvalt, kan worden afgewend. Er is hierna echter nog steeds onduidelijkheid gebleven over de pogingen om het Europese noodfonds te versterken.

De crisis is verergerd en het pakket aan maatregelen die moeten worden ingezet om de problemen aan te pakken, wordt ingrijpender. De onzekerheid is toegenomen en zal langer aanhouden. In combinatie met de aanscherping van kredietvoorwaarden en bezuinigingen betekent dit dat de recessie in de eurozone nog wat dieper wordt en dat deze waarschijnlijk langer zal aanhouden.

Op basis hiervan verwacht men dat de hypotheekrentetarieven voor rentevast perioden van 1 jaar en langer de komende twee weken ongeveer gelijk zullen blijven of licht zullen gaan stijgen.

Rente verlengingsvoorstel ontvangen van uw eigen bank?
Vraag ons een GRATIS VERLENGINGSRENTE TEGENVOORSTEL!

Disclaimer:
Deze renteverwachting is een prognose, waarbij gegevens uit publieke bronnen, zoals Bloomberg, op zorgvuldige wijze in de analyse zijn verwerkt.

FACN, haar dochterlabels waaronder DGH, haar directeuren en haar medewerkers aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor onjuistheden in de gegevens of prognoses noch voor de consequenties van het al dan niet handelen op basis van de gepresenteerde renteprognoses en/of gegevens.