Hypotheek zonder provisie minder afgesloten na nieuwe gedragscode

donderdag, 8 september 2011

Lag het percentage provisieloze hypotheken tot augustus dit jaar landelijk boven de 85% en bij de Goedkoopste Hypotheekadviseur op 100%, de laatste maand neemt dit percentage landelijk af.

Een ontwikkeling die mogelijk te herleiden is tot de lagere verstrekkingsnorm binnen de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen.

In de praktijk blijkt dat met name bij de lagere koopsommen en aankopen met een verbouwing, adviseurs steeds vaker hun advies- en bemiddelingsnota’s niet (volledig) mee kunnen laten financieren in de hypotheeksom.

Inbreng eigen geld is dan noodzakelijk om de woning te kunnen kopen en de hypotheekadviseur te kunnen betalen.

Wanneer de hypotheekklant nu kiest voor een adviseur die volledig provisieloos werkt, betekent dit nu vaak dat de klant over eigen geld moet beschikken.

Beschikt de consument niet over voldoende eigen geld, dan zijn de alternatieven:* geen kosten voor hypotheekadvies maken, maar kiezen voor alleen bemiddeling (execution only)
* een krediet afsluiten
* een hypotheek afsluiten met provisie

Probleem of onwenselijkheden bij deze alernatieven voor diverse organisaties zijn:
* consumentenbond wil dat klant altijd voor advies kiezen en dus betalen
* een kredietlast wordt meegenomen in de verstrekkingsnorm waardoor de klant nog minder kan lenen
* de politiek wil juist per 2013 een provisieverbod invoeren

De goedkoopste hypotheekadviseur biedt door provisieloze hypotheken een lagere rente en een lagere afsluitkosten. Ook bieden wij de diensteverlening enkel bemiddeling aan.