Eerst toets afleggen bij execution only?

maandag, 5 september 2011

Om consumenten tegen zichzelf te beschermen tegen het op basis van execution only afsluiten van financiële producten overweegt Financiën een kennistoets verplicht te stellen. De mogelijkheid tot de toets maakt onderdeel uit van wijzigingsvoorstel voor de Wft.

Financiën is geen voorstander van een verbod op execution only, omdat volgens het ministerie uitgangspunt blijft dat een consument zelf kan kiezen voor een distributiekanaal en dus de keuze heeft of hij voor de aanschaf van een financieel product advies inwint.

Financiën: 'Op dit moment kan de consument zonder waarschuwing kiezen om een complex financieel product af te nemen zonder advies, terwijl hij mogelijk de risico's daarvan niet in kan schatten.'

De consument zou dan eerst een soort toets moeten afleggen om een soort kennis- en ervaringstoets te toetsen, wanneer de consument bijvoorbeeld een hypotheek zonder advies wil afsluiten.

Hierdoor zou de consument bewuster worden gemaakt van zijn financiële inzicht en de vraag of hij in staat is een afgewogen keuze te maken voor een financieel product. Indien dat niet het geval is, zou de consument gewaarschuwd moeten worden dat het verstandig is advies in te winnen. Denk aan een vergelijkbare slogan als 'Geld lenen kost geld'.

zie ook:

Wanneer is execution only geschikt voor mij?
Hypotheekadvies of alleen bemiddeling (afsluiten zonder advies)
Hypotheek afsluiten o.b.v. execution only
Zelf hypotheek afsluiten zonder advies en zonder provisie