Renteverwachting augustus 2011

zaterdag, 13 augustus 2011

De renteverwachting is een mogelijke beweging voor hypotheek rentetarieven. Deze hypotheekrente verwachting op basis van gerenommeerde bronnen en gegevens samengesteld.

De actuele hypotheekrente verwachting voor hypotheken.

verwachting hypotheekrente - bijgewerkt op 13 augustus 2011

Korte hypotheekrente: gelijkblijvend / licht stijgend
Lange hypotheekrente: gelijkblijvend / licht dalend

Hypotheekrenteverwachting voor de korte hypotheekrente (tot 1 jaar vast)

De economische groei in de Eurozone valt enigszins terug. Dit komt door een haperende wereldhandel, bezuinigingen in diverse Europese landen en een nog altijd zwakke arbeidsmarkt. Het lijkt erop dat de economische groei de komende maanden verder zal afzwakken, omdat Spanje en Italië enorme bezuinigingen gaan doorvoeren en omdat de industriële productie in zowel Duitsland als Italië daalt. Ook de ECB is van mening dat de onzekerheid met betrekking tot de economische groei in de Eurozone is toegenomen. Op basis hiervan verwacht men dat de ECB dit jaar de rente niet meer zal gaan verhogen.

De risicopremie die banken elkaar onderling in rekening brengen is, na een daling in de maanden januari tot en met april 2011, de laatste weken behoorlijk gestegen. Omdat deze risicopremie over het algemeen met enige vertraging wordt doorgevoerd in de hypotheektarieven, zal dit pas de komende weken in deze tarieven worden opgenomen.

De verwachting op grond van het bovenstaande is dat de komende twee weken de variabele hypotheekrente gelijk blijft of licht zal gaan stijgen.


Hypotheekrenteverwachting voor de lange hypotheekrente (langer dan 1 jaar vast)

In de eerste week van augustus heeft er een verdieping van de schuldencrisis plaats gevonden. Als eerste nam de onzekerheid over de schulden van Spanje en Italië toe waardoor de kapitaalmarktrente van deze landen steeg en de rente op Duitse staatsleningen juist daalde. Daarnaast werd de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten voor het eerst in de geschiedenis verlaagd. Het ratingbureau Standard & Poor verlaagde de kredietwaardigeheid van AAA naar AA+. In de eerste week van augustus daalde de 10 jaars swap rente met ruim 10 basispunten.

Tegenover deze dalende kapitaalmarktrente staat echter een oplopende risicopremie. Men verwacht dat het eerste effect groter is dan het tweede effect.

Op basis hiervan is de verwachting dat de hypotheekrentetarieven voor rentevast perioden van 1 jaar en langer de komende twee weken ongeveer gelijk zullen blijven of licht zullen dalen.


Rente verlengingsvoorstel ontvangen van uw eigen bank?
Vraag ons een GRATIS VERLENGINGSRENTE TEGENVOORSTEL!

Disclaimer:
Deze renteverwachting is een prognose, waarbij gegevens uit publieke bronnen, zoals Bloomberg, op zorgvuldige wijze in de analyse zijn verwerkt.

FACN, haar dochterlabels waaronder DGH, haar directeuren en haar medewerkers aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor onjuistheden in de gegevens of prognoses noch voor de consequenties van het al dan niet handelen op basis van de gepresenteerde renteprognoses en/of gegevens.