Wat wordt verstaan onder execution only of enkel bemiddeling

vrijdag, 5 augustus 2011

Bij ‘execution only’ (opdracht enkel uitvoeren, zonder advies) weet de klant exact alle specificaties van het financiële product dat hij wil aanschaffen en vraagt hij aan de adviseur uitsluitend de aankoop te verzorgen.

Deze situatie kan zich voordoen indien de klant zich eerst heeft laten voorlichten door bijvoorbeeld een financieel planner die op declaratiebasis een advies heeft opgesteld.

In de dagelijkse praktijk komt dit steeds vaker voor, dat mensen zich door een financieel planner of hypotheekadviseur van advies laten voorzien. Hierna weten zij exact welk financieel product zij willen hebben en gaan dan naar een financieel dienstverlener of hypotheekbemiddelaar.


Er is sprake van ‘execution only’ indien is voldaan aan de volgende voorwaarden:
- de klant noemt de naam van de aanbieder
- de klant noemt de naam van het financiële product
- de klant noemt alle specificaties waaraan het financiële product moet voldoen.

De minister heeft terecht aangekondigd de drempel voor bemiddeling op basis van ‘execution only’ te willen verhogen. Hij denkt hierbij aan een systeem waarbij de aanbieder of financiële dienstverlener eerst moet vaststellen of de klant wel capabel genoeg is om een product op basis van ‘execution only’ aan te schaffen. Pas als dit is vastgesteld mag de bemiddeling/levering zonder advies geschieden. Hoe dit systeem er verder exact uit moet zien, moet nog verder worden uitgewerkt (april 2011).

Via de Goedkoopste Hypotheekadviseur ontvangt u altijd eerst een vragenlijst welke u dient te beantwoorden voordat wij overgaan tot enkel bemiddeling/ het uitvoeren van uw opdracht zonder advies.

gerelateerde berichten:

Execution only
Wanneer is execution only geschikt voor mij?
Hypotheek offerte obv execution only