Nieuwe NHG taxatienorm al per 1 juli 2011

maandag, 2 mei 2011

Volgens het waarborgfonds zijn de huidige besluiten van zwaarwegend belang voor alle bij de koopwoning- en hypotheekmarkt betrokken partijen. Derhalve zijn zij van mening dat de introductie van de beoogde wijzigingen niet kan wachten tot 1 januari 2012 en aldus per 1 juli 2011 worden ingeoeverd.

Enkele voorwaarden van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) worden door het Waarborgfonds Eigen Woningen per 1 juli 2011 gewijzigd.

Vanaf 1 juli 2011 moeten taxaties volgens de NHG-regels worden uitgevoerd door een taxateur die is gecertificeerd volgens de regels van de Stichting Normering Taxatie en Validatie.

Daarnaast geldt per 1 juli 2011 voor nieuwbouwwoningen dat een waarborgcertificaat moet zijn afgegeven door een instelling die een keurmerk heeft van de Stichting GarantieWoning, de opvolger van het vorig jaar opgeheven Garantie Instituut Woningbouw.

Voor woningen die in eigen beheer of door de bewoner zelf worden gebouwd, hoeft geen insolventieverzekering te worden gesloten. Wel geldt daar een opschortende voorwaarde totdat het huis is bewoond.

Die Stichting Normering Taxatie en Validatie is door de brancheverenigingen opgericht; tot 1 juli 2011 volstaat een taxatie door één van de 13 door NHG goedgekeurde taxatie-instituten.

gerelateerde berichten:

Taxatierapport met validatie tegen vast tarief
In 2012 nog strengere NHG regels
Nut NHG door SOE in twijfel getrokken