DNB: snel duidelijkheid over mogelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek

donderdag, 31 maart 2011

Tijdens de presentatie van het jaarverslag vandaag, gaf DNB-president Nout Wellink aan dat de Nederlandse regering nu moet beslissen hoe en wanneer de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft om te voorkomen dat er onzekerheid ontstaat bij de verschillende marktpartijen.

De hypotheekrenteaftrek is een belangrijke reden dat banken veel leningen hebben uitstaan. Volgens de centrale bankpresident vermindert hierdoor de prikkel tot vroegtijdige aflossing van de hypotheekschuld.
"Verder heeft de hypotheekrenteaftrek een verhogend effect op de huizenprijzen en dus op de gemiddelde omvang van een hypotheek", aldus de president van de centralebank.

Onderzoekers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kwamen maandag ook al met kritiek op de hypotheekrenteaftrek zoals nederland deze kent.

Het IMF is van mening dat de hypotheekrenteaftrek de Nederlandse huizenmarkt verstoort. Het IMF adviseert de Nederlandse regering daarom de mogelijkheden om rente af te trekken, geleidelijk te verminderen.

Volgens Wellink moet er duidelijkheid komen over de mogelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, zodat marktpartijen niet in de problemen komen. "Je kunt aangeven om de renteaftrek bijvoorbeeld in 2020 of in 2030 af te schaffen, zodat de verschillende partijen zich daarop kunnen voorbereiden."

gerelateerde berichten:

Nut NHG ook in twijfel getrokken
IMF wil aftrek hypotheekrente afschaffen
CHF norm richting NHG norm
In 2012 nog strengere hypotheekregels