Actuele hypotheekrente verwachting

woensdag, 23 februari 2011

De actuele hypotheekrente verwachting voor hypotheken.

verwachting hypotheekrente - bijgewerkt op 23 februari 2011

• Korte hypotheekrente: gelijkblijvend
• Lange hypotheekrente: gelijkblijvend / licht stijgend

Hypotheekrenteverwachting voor de korte hypotheekrente

De vooruitzichten voor de ontwikkeling van de economische groei in de Eurozone zijn de laatste weken verder verbeterd. Het ondernemersvertrouwen in Duitsland en Frankrijk ligt op een zeer hoog niveau en de werkgelegenheid in Duitsland en Nederland is groter dan een jaar geleden.

Tegenover deze verbeterende vooruitzichten staan de oplopende inflatie en de voortdurende schuldencrisis in de Eurozone. Als gevolg van stijgende grondstoffen- en voedselprijzen en als gevolg van duurdere geïmporteerde producten neemt de inflatie in de Eurozone snel toe. Op dit moment ligt de jaarlijkse inflatie op 2,4%, iets boven de doelstelling van de ECB. De oplopende inflatie heeft, in combinatie met de aantrekkende economische groei, een licht opwaarts effect op de kapitaalmarktrente. De risicopremie die banken elkaar onderling in rekening brengen is de laatste weken licht gedaald.

Te verwachten is dat de ECB de rente voorlopig niet zal verhogen al neemt de kans op een renteverhoging op een termijn van 6 maanden wel toe. Op basis hiervan is de verwachting dat de komende twee weken de variabele hypotheekrente weinig zal veranderen.

Hypotheekrenteverwachting voor de lange hypotheekrente

De economische vooruitzichten voor de Eurozone verbeteren langzaam. Beleggers zijn bereid om weer wat meer risico’s te nemen. Zij verkopen staatsobligaties om aandelen te kunnen kopen; hierdoor gaat de kapitaalmarktrente iets omhoog. De kapitaalmarktrente gaat ook omhoog omdat de verwachte inflatie omhoog gaat. Niet alle hypotheekverstrekkers hebben de stijging van de kapitaalmarktrente meegenomen in hun hypotheektarieven. Hypotheekverstrekkers die dat niet gedaan hebben, zullen naar verwachting nog een kleine inhaalslag maken om hun gestegen financieringskosten te compenseren.

Te verwachten is dat de hypotheekrentetarieven voor rentevast perioden van 1 jaar en langer de komende twee weken gelijk blijven of licht zullen stijgen. De hypotheekrentetarieven zullen met name stijgen bij hypotheekverstrekkers die de recente stijging van de kapitaalmarktrente nog niet volledig in hun hypotheekrentetarieven hebben verwerkt.


Tegenvallend renteverlengingsvoorstel ontvangen van uw eigen bank?
Vraag ons een GRATIS HYPOTHEEKRENTE TEGENVOORSTEL!

Disclaimer:
Deze renteverwachting is een prognose, waarbij gegevens uit publieke bronnen, zoals Bloomberg, op zorgvuldige wijze in de analyse zijn verwerkt.

FACN, haar dochterlabels waaronder DGH, haar directeuren en haar medewerkers aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor onjuistheden in de gegevens of prognoses noch voor de consequenties van het al dan niet handelen op basis van de gepresenteerde renteprognoses en/of gegevens.