Renteverwachting hypotheektarieven januari 2010

woensdag, 13 januari 2010

De actuele hypotheekrente verwachting voor hypotheken.

verwachting hypotheekrente vanaf - bijgewerkt op 13 januari 2010

• Korte hypotheekrente: gelijkblijvend / licht dalend
• Lange hypotheekrente: gelijkblijvend / licht dalend

Hypotheekrenteverwachting voor de korte hypotheekrente

Nog steeds duiden de macro-economische gegevens op een herstel van de economische groei in de Verenigde Staten. Er gaan bijna geen banen meer verloren (in november 2009 kwamen er zelfs banen bij). De consumptieve bestedingen nemen weer toe en ook het consumentenvertrouwen herstelt verder. De FED, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, vraagt zich af of de steunmaatregelen van overheid en FED nog nodig zijn voor een verder herstel van de economie. Zolang hierover onduidelijkheid bestaat zal de FED niet besluiten tot een verhoging van de rente.

De centrale bank van de Eurozone, de ECB, staat voor dezelfde vraag. Het herstel van de economie is in de Eurozone minder ver gevorderd dan in de Verenigde Staten. In de Eurozone loopt de werkloosheid nog steeds op en was er in het vierde kwartaal van 2009 slechts sprake van een bescheiden economische groei.

De verwachting is dat de ECB voorlopig het rentetarief niet wijzigt en dat daarmee de Euribor-tarieven nauwelijks zullen wijzigen. Op dit moment dalen de spaartarieven en risicopremies die banken elkaar in rekening brengen wel enigszins. Op middellange termijn kan dit wellicht leiden tot een verlaging van de variabele hypotheekrente.

Samenvattend is te verwachten dat de tarieven van variabele hypotheken op korte termijn gelijk zullen blijven of licht zullen dalen.

Hypotheekrenteverwachting voor de lange hypotheekrente

Aan het einde van 2009 nam het vertrouwen onder beleggers verder toe. In de tweede helft van december 2009 stegen de aandelenkoersen en namen de koersen van staatsobligaties af (hierdoor steeg de kapitaalmarktrente). Begin januari zijn de kapitaalmarkttarieven weer naar beneden gekomen.

Te verwachten is dat op de lange termijn de inflatie verder zal oplopen en dat daarmee de kapitaalmarkttarieven ook zullen gaan stijgen. Echter, op korte termijn is de verwachting dat de kapitaalmarkttarieven weinig zullen veranderen. Wel voorziet men dat de risicopremies die banken elkaar in rekening brengen licht zullen dalen.

Op basis hiervan is de totale verwachting dat de tarieven van hypotheken met een rentevaste periode van 1 jaar en langer de komende twee weken gelijk zullen blijven of licht zullen dalen.

Tegenvallend renteverlengingsvoorstel ontvangen van uw eigen bank?
Vraag ons een GRATIS HYPOTHEEKRENTE TEGENVOORSTEL!

Disclaimer:
Deze renteverwachting is een prognose, waarbij gegevens uit publieke bronnen, zoals Bloomberg, op zorgvuldige wijze in de analyse zijn verwerkt.

FACN, haar dochterlabels waaronder DGH, haar directeuren en haar medewerkers aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor onjuistheden in de gegevens of prognoses noch voor de consequenties van het al dan niet handelen op basis van de gepresenteerde renteprognoses en/of gegevens.