Provisieloze hypotheken

maandag, 30 november 2009

U leest en hoort het mogelijk steeds meer: een provisieloze hypotheek oflwe een hypotheek zonder 1% afsluitkosten en zonder afsluitprovisie. De Goedkoopste Hypotheekadviseur heeft momenteel het grootste aanbod hypotheken zonder provisie. is een van de eersten die deze provisievrije hypotheken introduceert. (zie update

Maar hoe werkt dat qua beloning met een provisieloze hypotheek?

Gratis advies heeft natuurlijk nooit bestaan
Normaal gesproken betaalt ubij het afsluiten van een hypotheek 1% afsluitprovisie van de hypotheeksom. Naast de afsluitprovisie brengt een geldverstrekker vaak ook nog een renteopslag in rekening, die in de rente is verwerkt. Met deze afsluitprovisie en renteopslagen betaalt de bank of geldverstrekker vervolgens de provisie aan hypotheekadviseur. Gratis advies heeft dus nooit bestaan, want u betaalde de provisievergoeding door middel van een afsluitprovisie en renteopslagen, maar u wist nooit precies hoeveel.

Provisieloze hypotheken
Bij een provisieloze hypotheek betaalt u geen afsluitprovisie of renteopslagen, waardoor de maandlasten vaak lager zijn dan in de ‘oude’ situatie. Er bestaan ook provisievrije verzekeringen, het voordeel hiervan is dat die vaak lagere premies hebben. (zie ZERO hypotheek, zonder 1% afsluitkosten)

Onafhankelijk niet provisiegedreven hypotheekadvies
De provisievergoeding van hypotheekadviseurs was voor klanten altijd vrij onduidelijk. Per 1 april 2009 zijn hypotheekadviseurs verplicht hiervan openheid te geven. Omdat wij onderhandelbare bemiddelingskosten werken i.c.m. provisieloze hypotheken, staat onze beloning vooraf vast en weet u wat de kosten zijn. Er is dus geen enkele provisieprikkel meer aanwezig, wel zo gezond.