Actuele hypotheek renteverwachting

dinsdag, 27 oktober 2009

verwachting hypotheekrente vanaf - bijgewerkt op 27 oktober 2009

• Korte hypotheekrente: gelijkblijvend
• Lange hypotheekrente: gelijkblijvend / licht dalend

Hypotheekrenteverwachting voor de korte hypotheekrente

Hoewel veel economische indicatoren sinds enkele maanden structurele verbeteringen laten zien, haast iedere analist zich hierbij op te merken dat het herstel erg broos is. De verbeteringen hebben nog vooral betrekking op vertrouwen en worden nog slechts gedeeltelijk omgezet in harde cijfers.

Aangezien het risico op inflatie zeer klein is en de economie de stimulering nog hard nodig heeft, zal de ECB haar stimuleringsprogramma’s handhaven. Een verhoging van de rente is naar verwachting pas aan de orde wanneer de ECB er in geslaagd is de kredietverlening op gang te krijgen. Voordat naar het rente instrument gegrepen wordt, is niet te verwachten dat de ECB eerst haar noodfinancieringen zal afbouwen. De renteverwachting is om deze redenen dat de ECB de rente op korte termijn niet zal verhogen.

Een toename van liquiditeiten zal er daarnaast toe leiden dat de huidige risico premies weer wat kunnen afnemen. Deze afname zou op langere termijn een dempend effect op de tarieven van variabele hypotheken kunnen hebben.

Samenvattend is de verwachting dat de tarieven van variabele hypotheken de komende tijd gelijk zullen blijven.

Hypotheekrenteverwachting voor de lange hypotheekrente

Hoewel aandelenkoersen in de afgelopen periode weer niveaus hebben bereikt van 2007, zijn de Europese kapitaalmarkt tarieven slechts licht gestegen.

Hoewel de Europese economie niet langer krimpt, zullen de komende maanden moeten aantonen of het herstel doorzet. Zoals verwacht groeit de werkloosheid en trekken consumptieve bestedingen nog niet aan. In de komende weken zal geen verandering in deze onzekere situatie ontstaan. Om deze reden is de verwachting op korte termijn gdat er geen grote wijzigingen in de kapitaalmarkt tarieven zullen zijn.

Op basis hiervan is de verwachting dat de tarieven van hypotheken met een rentevaste periode van 1 jaar en langer de komende twee weken gelijk zullen blijven.