CHF norm van toepassing hypotheek afsluiten

donderdag, 1 oktober 2009

Bij het afsluiten van een hypotheek zonder advies, wordt dit enkel aangeboden binnen de Gedragscode Hypothecaire Financiering (CHF norm). Deze norm kan invloed hebben op de hoogte van de hypotheek.

Wat zijn de CHF-normen?
De CHF normen van het Contactorgaan Hypothecair Financiers zijn de verstrekkingsnormen die alle aanbieders van hypotheken in Nederland (banken, verzekeraars en pensioenfondsen) sinds 1 januari 2007 hanteren bij het verstrekken van een hypotheek.

Waarom deze CHF-normen?
Deze normen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen op een verantwoorde manier lenen. De normen zijn opgezet in samenwerking met het NIBUD en zijn hetzelfde als de NHG-normen. (behalve bijvoorbeeld de norm dat de aankoopprijs van een woning in dit geval wél hoger mag zijn dan €312.500)

Wat betekent dit in de praktijk?
Het komt erop neer dat men door deze normen tussen de 3,7 (inkomen vanaf €16.500) tot 5,7 (inkomen vanaf €74.000) keer het inkomen aan hypotheek kan lenen.

Afwijkingen CHF-norm (explain)
Banken kunnen en mogen in individuele gevallen afwijken van de norm door een hoger bedrag te verstrekken. Overleg daarom bij een klein tekort met uw hypotheekadviseur over de mogelijkheden.