Tarief hypotheekadviseur op een blaadje

dinsdag, 13 januari 2009

Klanten die bij een hypotheekadviseur, krijgen vanaf 1 juli 2009 allereerst een papiertje uitgereikt met de kosten die worden gerekend voor het advies.

Op het ' Dienst Verlenings Document' (DVD) kan bijvoorbeeld een uurtarief staan, of een percentage aan provisie dat de adviseur verdient aan elk contract. De klant moet het document tekenen voor ontvangst, voordat het adviesgesprek verder kan gaan.

Voordat het uiteindelijke contract wordt getekend, moet de hypotheekadviseur de kosten daarna nog eens voorrekenen, ditmaal in harde euro's. Dit plan, dat al gedeeltelijk bekend was gemaakt, moet worden ingevoerd per 1 januari 2009. Dat heeft minister Bos van Financiën geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

De nieuwe regels gaan, in tegenstelling tot eerdere plannen, gelden voor alle financiële producten, zoals hypotheken en lijfrentes. Eerder zouden bepaalde eenvoudige producten, zoals aflossingsvrije hypotheken, zijn uitgesloten. Ook moeten alle aanbieders meedoen: zowel banken als hypotheekadviseur en tussenpersonen.

Aan de vorm van de provisies wordt ook gesleuteld. Het wordt verzekeraars en banken verboden hypotheekadviseurs te paaien met extra bonussen voor het verkopen van veel polissen. Bovendien mogen hypotheekadviseurs hun provisie niet meer meteen krijgen. Vanaf 2012 moet ten minste de helft worden uitgesmeerd over de hele looptijd van het product. Dat moet de hypotheekadviseur motiveren een product aan te bevelen dat ook jaren later nog bevalt.

Het is nog onduidelijk of de invoeringsdatum wordt gehaald. Over de precieze uitvoering van de nieuwe regels moeten namelijk nog afspraken worden gemaakt met de verzekeraars en tussenpersonen.

Bron: AD.economie.nl

De Goedkoopste Hypotheekadviseur is altijd open in provisie en verdiensten van de hypotheekadviseur. Sterker, via de Goedkoopste Hypotheekadviseur sluit u altijd het goedkoopst uw hypotheek en verzekering af.

In onze ogen dient er volledige helderheid over de ontvangen provisies te worden gegeven aan u als consument. Dan pas is er sprake van een ECHT ONAFHANKELIJKE hypotheek of verzekering. Uw hypotheek en verzekering zonder provisie prikkels!
Onze slogan luid niet voor niets: Heldere kijk op hypotheken!