Hypotheek zelf samenstellen in 4 stappen

Bij het samenstellen van een hypotheek is onbekendheid met de hypotheekopbouw vaak het grootste probleem. Terwijl elke hypotheek dezelfde bestanddelen heeft. Als je dat begrijpt, dan ben je de eerste onzekerheid voorbij. Dan kun je zélf meedenken met het samenstellen van je hypotheek.

Het afsluiten van de hypotheek moet de hypotheekadviseur doen, bij wie je een goed gevoel hebt of de goedkoopste hypotheekadviseur.

De beste hypotheek stel je zelf voor 95% samen in 4 simpele stappen.

De andere 5% zijn eisen en voorwaarden van de bank of hypotheekverstrekker.

Begrotingsformulier
U krijgt met dit formulier een goed beeld van wat u nu met uw geld doet, hoeveel u verwoont, overhoudt of juist tekort komt én, nog belangrijker, het geeft uinzicht in de hypotheekmogelijkheden.

U beperkt op deze manier veel risico’s voor overkreditering of dat een hypotheek gewoonweg niet bij uw uitgavenpatroon past. NIBUD Begrotingsformulier

Als uw uw hypotheek zonder advies afsluit via ons, bent u gehouden aan de meest recente Gedragscode Hypothecaire Financieringen

TIP: Lees ook de brochures van de AFM over hypotheekrisico's en renterisico's.

Hypotheek zelf samenstellen in 4 stappen

Hypotheekrente
Hypotheekrente is meestal het grootste deel van je maandlasten. De rente verschilt per bank, hypotheekvorm en rentevast periode. Normaliter is hoe langer de rente vaststaat, hoe hoger de rente. Maar, dit geeft wel rentezekerheid.

Vermogensopbouw voor aflossing hypotheek
Meestal wil of moet je een spaarvermogen opbouwen om over 30 jaar in één keer (een deel) van je hypotheek in te lossen. Je hebt hier vrijheid in, naast de minimale aflossingseisen van de hypotheekverstrekker. Je kunt vermogen opbouwen met garantie of met beleggingen. Garantie is wat duurder, maar geeft 100% zekerheid voor het op te bouwen afloskapitaal.

Overlijdensrisicoverzekering en de hypotheek
De achterblijvende partner ontvangt een eenmalige uitkering uit de risicoverzekering, waarmee (een deel van) de hypotheekschuld wordt afgelost. De hoogte van de overlijdensrisicoverzekerng is afhankelijk van het inkomen van die partner en de hoogte van de hypotheekschuld.

Woonlastenverzekering en de hypotheeklast
Een woonlastenverzekering tegen werkloosheid en/of arbeidsongeschiktheid die het inkomensverlies (deels) opvangt. Meestal hou je maximaal 70% of 75% over van je inkomen. Op basis van het inkomensverlies kun je dan een verzekering afstemmen.

Weet u wat u wilt? U kunt dan direct het aanvraagformulier HYPOTHEEKOFFERTE downloaden en aan ons retourneren.

Bij ontvangst nemen wij contact met u op om de details te bespreken voor het aanvragen van uw hypotheekofferte.

Hebt u verder hulp of hypotheekadvies nodig? Gebruik dan ons contactformulier